Voordelen

Adblockers zijn goed voor je privacy. Een adblocker blokkeert namelijk ook veel tracking cookies en andere technieken die marketingbedrijven gebruiken om jou te ‘volgen’ op internet. Daarmee tonen ze op basis van je surfgedrag gerichte advertenties, of maken een uitgebreider profiel van je. Adblockers maken verder het surfen sneller omdat je geen advertenties hoeft te downloaden. Met een adblocker loop je bovendien minder kans op malware via malafide advertenties.

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je een Raspberry Pi heel eenvoudig kunt inzetten als een Adblocker voor je gehele network door gebruik te maken van Pi-Hole.

Nadeel

Als jij echter gebruikt maakt van een Adblocker dan loop ik echter zelf inkomsten mis. Ik heb nl. ik mijn rechter zijbalk een Google Adsense advententie-blok lopen. Hiermee verdien ik ongeveer 5 cent per dag met het huidige bezoekersaantal (en nog wat meer als een geïntereseerde op een advertentie klikt). Het is niet de bedoeling dat iedereen hierop zomaar gaat klikken, want dan wordt ik waarschijnlijk door Google uit het Adsense programma gezet en kan ik dag zeggen tegen mijn opgebouwde advertentie-inkomsten. Klik dus alleen op een advertentie als je daarin daadwerkelijk bent geïnteresseerd.

Instellen

Om Google Adsense te gebruiken hoef je alleen maar een account aan te maken bij Google en een klein stukje javascript te draaien.Detecteren

Tot nu toe werd er altijd een leeg blok getoond in het ‘Adsense’ blokje als je een Adblocker hebt draaien. Dat ziet er wellicht voor sommige lezers van deze blog wat raar uit en ik heb daarom dan ook besloten om dit wat netter te maken op mijn blog. Je kunt nl. heel simpel detecteren of iemand een Adblocker heeft draaien. Door bovenstaande code wat aan te passen kun je bijvoorbeeld een alternatief plaatje tonen indien de advertentie niet getoond wordt. Ik heb hiervoor de volgende code gemaakt:Het ‘custom_html-2’ gedeelte in de code hierboven kun je in de source van je web-pagina vinden, door te kijken waar je Google Adsense gedefinieerd is.

Als je nu een Adblocker hebt draaien, dan wordt voortaan op mijn blog het volgende plaatje getoond in de rechter zijbalk:Advies

Ik laat het volledige aan jou als lezer over of je een Adblocker draait en kan dat ook heel goed begrijpen. Maar wellicht wil je voor mijn site een uitzonderingsregel maken (white-listen) zodat ik toch nog een hele kleine bijdrage ontvang van jouw bezoek. Ik gebruik deze bijdrage voor het onderhoud van mijn blog.