Zoals trouwe lezers wel hebben gemerkt heb ik sinds kort een nieuw commentaar systeem op mijn blog. Deze heeft veel voordelen t.o.v. het oorspronkelijk commentaar systeem van WordPress dat ik gebruik voor mijn blog.

Na veel evalueren en afwegen heb ik uiteindelijk gekozen voor wpDiscuz. Deze commentaar plug-in is in essentie gratis. Wil je echter extra mogelijkheden dan kun je extensies kopen. Aangezien ik het leuk vind om deze blog bij te houden en de interactie met de lezers juist extra informatie oplevert heb ik besloten om de volgende extensies te kopen:

 • Uploader
 • Google reCAPTCHA
 • Widgets

Maar wat krijg je daar nu allemaal precies voor terug? Onderaan een blog post krijg je voortaan het volgende standaard commentaar veld te zien:
Het meeste hiervan is in principe wel duidelijk denk ik. Standaard kun je commentaar toevoegen (tot 1000 karakters) en is het invullen van je naam en email-adres verplicht. Je kunt commentaar eventueel nog opmaken met de bovenste velden:Als extra mogelijkheid heb ik de ‘Uploader’ extensie gekocht waarmee je nu naast tekst ook files kunt toevoegen te weten: plaatjes, video’s en andere type files:Vooral het toevoegen van een screenshot kan af en toe erg handig zijn om informatie te delen.

Om het spammen en misbruik van het commentaar systeem te voorkomen moet ik helaas gebruik maken van anti-spam maatregelen. Ik heb hiervoor de ‘Google reCAPTCHA’ extensie aangeschaft. Dit vind ik wel het vriendelijkste alternatief zodat ik mijn lezers het minste lastig val. Je moet deze checkbox verplicht aanvinken en het systeem bepaalt dan of je de reCAPTCHA moet invullen of dat je al meteen vertrouwd bent. Als je niet meteen vertrouwd bent dan kun je op verschillende manieren een kleine test doorlopen:
Je kunt ook ‘Reageren’ op de post van iemand anders. Op deze manier kunnen we elkaar gericht helpen. Het commentaar systeem zal dan zelf je commentaar mooi inspringen zodat bij het lezen meteen duidelijk is op wie je reageert.Tenslotte kun je ook commentaar waarderen door deze een duimpje omhoog of omlaag te geven.Tenslotte vind ik het ook altijd leuk om in mijn rechterbalk (een van mijn zogenaamde ‘widget’ gedeeltes) het meest recente commentaar te zien. Hiervoor heb ik de ‘Widgets’ extensie gekocht.Je kunt hierop klikken om meteen naar het betreffende topic of commentaar te gaan. Ik heb de widget wel wat aangepast door de source-code van de ‘Widgets’ plugin te editten daar ik de widget origineel wat te druk vond. Hiervoor moet je de file ‘/wp-content/plugins/wpdiscuz-widgets/tabs/recent-comments.php’ file editten. Ik heb hier een stukje uitgecommentaarierd  (<!— —>).

<div class="wpdiscuz-widget-popular-comment-author" style="">
 <div class='popular-comment-author-avatar-box'>
   <div class='commenter-avatar-box'><?php echo $user_avatar; ?></div>
 </div>
 <div class="popular-comment-author-body">
   <a href="<?php echo get_permalink($wpd_comment->comment_post_ID); ?>"><?php echo $comment_post_title; ?></a>
 <!--
   <div>
     <?php echo $comm_date; ?> by <?php echo $wpd_comment->comment_author; ?>
   </div>
 -->
   <div class="wpdwd-recent-comment-content"><a href="<?php echo $rc_comment_link . "#comment-" . $wpd_comment->comment_ID; ?>"><?php echo $replaced_comment; ?></a></div>
 </div>
</div>

Hopelijk bevalt het nieuwe commentaar systeem jou ook beter en kunnen we deze blog nog interactiever maken.