Om het maximale uit je Ziggo abonnement te halen moet je ervoor zorgen dat je verbinding naar je modem ook over Gigabit gaat.

Wij zijn al jaren zeer tevreden gebruikers van Ziggo Internet. Daar destijds de abonnementsprijzen van KPN toch wel de grootste kostenpost bij telefonie werden en we toch graag een vaste lijn wilden behouden zijn we destijds overgestapt op een zogenaamd Alles-1-een pakket. Wij hebben hierbij gekozen voor Alles-in-1-Extra daar we een goede internet snelheid (en dan vooral de upload) erg belangrijk vinden.

Nu heeft Ziggo de snelheiden deze zomer gratis omhoog gegooid voor bepaalde pakketten (bij Alles-in-1-Extra de download van 100 Mbit/s naar 150 Mbit/s en upload van 10 Mbit/s naar 15 Mbit/s). Er werd toen al aangegeven dat dit geleidelijk ingevoerd ging worden, dus ik ging er niet van uit wij deze nieuwe snelheden meteen zouden hebben.

Je kunt je internet snelheid heel eenvoudig meten met Ziggo Speedtest. Helaas was mijn snelheid echter tot nu toe nog steeds gelijk gebleven. Dat werd dus een gratis belletjes (telefoonnummer 1200) naar Ziggo om dit na te vragen. Daar werd me al gelijk verteld dat mijn huidige Arris modem deze snelheden niet aankon en dat ze mij een nieuw modem zouden toesturen. Ik vond dat dus een perfecte service van Ziggo.

Een nieuwe Cisco modem was na 3 werkdagen binnen en het aansluiten was een fluitje van een cent. Nog snel even een telefoontje naar Ziggo gedaan om de router functionaliteit te laten uitschakelen, daar ik mijn huidige router functionaliteit van de Asus RT-N66U daarvoor wil blijven gebruiken. Echter merkte ik dat mijn upload wel netjes tot bijna 15 Mbit/s ging, maar dat mijn download nog steeds onder de 100 Mbit/s bleef.

Na wat verder onderzoek kwam ik erachter dat de modem als 100 Mbit Full-Duplex werd verbonden met mijn router en niet als Gigabit. Tja, dan kom je natuurlijk nooit boven de 100 Mbit/s. Nu was het zaak om uit te zien vinden wat hier nu precies het probleem was. Met een poort-tester die een LED patroon over alle pinnen van de UTP stekker zet kwam ik er achter dat pin 8 van de kabel niet verbonden was.

Gelukkig heb ik in huis elke kamer dubbel uitgevoerd qua UTP6 kabel, dus dan maar even een adertje van de andere kabel geprobeerd. Helaas leek dat ook niet te werken. Dat betekende dus dat de kabel waarschijnlijk wel goed is, maar dat of mijn UTP patch panel niet helemaal goed is of de UTP wanddoos in de meterkast.

Ik heb toen eerst een ‘by-pass’ van de kabel gedaan in mijn UTP patch kast m.b.v. een Junction Box om zo te kijken of het wellicht aan de betreffende poort van het UTP patch panel lag.

Ik zag dat nu de router wel als Gigabit werd verbonden en dus het probleem in de poort van het UTP patch panel zit. Ik was nu natuurlijk erg benieuwd of ik mijn beloofde internet snelheid wel ging halen en ging dan ook snel testen. Van de eerste internet snelheidstest werd ik erg blij.
Ik ging hier dus ruim boven de 100 Mbit/s download snelheid heen en kwam erg dicht bij de maximale snelheid.

Dit betekent dus dat mijn huidige UTP patch panel niet helemaal stabiel is. Het is nu zaak om dit even goed in te gaten te houden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt om het huidige UTP patch panel om te wisselen. Dat is echter wel een secuur karweitje, daar ik weinig ruimte en speling heb met mijn huidige UTP patch panel. Zolang de netwerk infrastructuur voor de rest nog goed blijft werken laat ik mijn huidige UTP patch panel nog even zitten.