Een snelle website is fijn voor iedereen en levert heel veel voordelen op. Denk hierbij aan:

  • Bezoekers zullen niet zo snel je website verlaten omdat deze te langzaam is
  • Je komt hoger in de Google zoek resultaten.
  • Je hebt sneller je informatie gevonden op je website

Meten website snelheid

Voor het meten van je website snelheid zijn er diverse services online beschikbaar. Ik beveel de volgende gratis services aan:

Deze services geven je naast een ‘rapport-cijfer’ ook nog veel tips waar je precies kunt verbeteren met je website. Ik heb van deze aanbevelingen heel erg veel geleerd en mijn website op deze manier een stuk sneller kunnen maken.

WordPress Plugins

Mijn site is gebasseerd op WordPress en hiervoor zijn erg veel plugins om je snelheid te verbeteren. Het is echter moeilijk te kiezen wat nu precies de goede zijn en welke alleen maar marginale snelheidswinst opleveren. Ik ben zelf voorstander om zo weinig mogelijk WordPress plugins te draaien om zodoende het aantal afhankelijkheden te minimaliseren. Na uitgebreid testen en onderzoeken ben ik tot het volgende lijstje van nuttige WordPress Plugins gekomen waarvan ik denk dat het zinvol is om deze te installeren:

EWWW Image Optimizer
Hiermee optimalizeer je de grootte van je plaatjes die je serveert met je website.

Autoptimize
Autoptimize maakt je website sneller en helpt je bandbreedte te besparen door JS, CSS en HTML te optimaliseren.

WP Super Cache
Een van de beste cache plugins voor WordPress

Apache2 optimalisaties

Naast de WordPress Plugins ben ik ook nog in de onderliggende Apache2 laag gedoken of er daar nog iets van snelheidswinst te behalen viel. In mijn ‘.htaccess’ file heb ik nu ingesteld dat bepaalde type plaatjes langer in de cache moeten blijven staan en dit leverde weer wat snelheidswinst op. Dit doe je door de volgende regels toe te voegen aan je ‘.htaccess’ file.

<ifmodule mod_expires.c>
  <Filesmatch "\.(jpg|jpeg|JPG|png|gif|js|css|swf|ico|woff|mp3)$">
    Header set Cache-Control "max-age=2592000, public"
  </Filesmatch>
</ifmodule>

Over mijn laatste optimalisatie stap heb ik lang getwijfeld aangezien ik een beetje ‘Google Paranoia’ ben. Google heeft echter een Pagespeed module voor Apache2 die automatisch je site optimaliseert voordat deze wordt geserveerd naar de gebruiker. Dat maakt het natuurlijk wel gemakkelijk voor je en ik verwacht dat Google wel weet wat de beste methodes hiervoor zijn. Uiteindelijk heb ik deze ‘Pagespeed’ module toch maar geïnstalleerd en mijn pagina-snelheid ging inderdaad weer met een paar procenten omhoog.

Conclusie

Door diverse WordPress Plugins en Apache2 tunings is de snelheids van mijn website verbeterd. Ik hoop dat jij als lezer van deze blog de website snelheid als goed genoeg ervaart. Het kan natuurlijk nooit snel genoeg zijn. Indien je echter mijn website toch nog ergens langzaam vindt dan hoor ik dit graag van je. Dan kan ik daar eens specifiek induiken en het proberen op te lossen.