Als je sinds vandaag naar deze blog kijkt dan zul je zien dat er subtiel wat veranderd is. Op de achtergrond is er echter veel meer gebeurd. Ik liep namelijk al een tijdje met de gedachte rond om deze blog op te splitsen in aparte sites. Op deze manier wil ik specifieke content bundelen per site. Nu kun je heel eenvoudig je Single-Site WordPress installatie veranderen in een Multi-Site WordPress installatie. Met wat trucs kun je zelfs je Nextgen plaatjes en statistieken delen. In deze blog leg ik uit hoe ik dit heb gedaan.

Open eerst je ‘wp-config.php’ bestand en voeg de volgende regel toe vlak boven de regel /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Start nu je ‘wp-admin’ administratie window van je site op en de-activeer alle plugins. Je zult zien dat er onder ‘Extra’ een nieuwe instelling genaamd ‘Netwerk instellen’ staat.
Selecteer de optie ‘Netwerk instellen’ en selecteer in het volgende scherm (indien van toepassing) netwerk submappen. Druk vervolgens op de ‘Installeren’ knop.Je krijgt hierna de opdracht om een aantal regel toe te voegen aan je ‘wp-config.php’ en ‘.htaccess’ file:Vergeet niet om je vorige ‘WP_ALLOW_MULTISITE’ regel nu weg te halen. Na dit gedaan te hebbben moet je in het ‘wp-admin’ administratie window uit- en weer in-loggen. Tenslotte kun je al je plugins weer (netwerk) activeren en ben je in principe klaar. Je site is nu omgezet van een Single-Site installatie naar een Multi-Site installatie.

Mijn volgende stap was het herverdelen van al mijn berichten over de verschillende sites, zonder verlies van links. De belangrijkste hiervan zijn je plaatjes. Zet voor de Nextgen Plugin in je Netwerkbeheer Plugin lijst de lokatie van je ‘gallerijpad’ vast.
Tenslotte gaan we de hoofd-site dupliceren naar sub-sites. Gebruik hiervoor de plugin Multisite Clone Duplicator.Hierna was nog niet alles compleet/goed en ontbraken er nog wat tabellen voor de sub-sites. Ik ben vervolgens met ‘phpMyAdmin’ aan de slag gegaan om de volgende database tabellen over te zetten:

Voor NextGen plugin:

ngg_album
ngg_gallery
ngg_pictures

Voor Count-Per-Day plugin:

wp_cpd_counter

Dit doe je door de betreffende tabel van de hoofdsite te exporteren. Vervolgens laad je deze betreffende SQL file in een tekst-editor en verander je (search & replace) voor elke sub-site de ‘wp_nnnn’ tabel in ‘wp_x_nnnn’ waarbij ‘x’ het site-nummer is. Deze aangepaste file moet je vervolgens weer importeren in je wordpress database.
Uiteindelijk zie je voor deze Blog op je scherm maar 1 site, maar op de achtergrond zijn dit eigenlijk 4 aparte sites die ik ook afzonderlijk kan beheren. De sites die ik nu heb zijn:

In het ‘Home’ menu kun je heel subtiel schakelen tussen deze sites met hun specifieke gebundelde inhoud.
Ik hoop dat jij als lezer van deze blog, de nieuwe opzet ook als handiger gaat ervaren.