Met de toekomstige introductie van Windows 11 zal TPM 2.0 een vereiste zijn om deze te mogen gebruiken en te kunnen updaten. In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je met een truc toch Windows 11 kunt installeren/upgraden als je systeem niet aan de vereisten voor Windows 11 voldoet.

TPM

Sinds Microsoft bij de presentatie van Windows 11 duidelijk maakte dat de aanwezigheid van TPM 2.0 vereist is, bestaat er bij veel gebruikers onduidelijkheid over wat daar precies voor nodig is. TPM, ofwel trusted platform module, is een cryptocoprocessor die gebruikt wordt voor het opslaan en genereren van cryptografische beveiligingssleutels (bijvoorbeeld voor BitLocker). Zo’n TPM kan als losse chip op een moederbord zitten, maar dat is niet vereist. Moderne processors zijn voorzien van een geïntegreerde TPM en dat kan via het bios ingeschakeld worden. Bij AMD heet dat fTPM en bij Intel is dat PTT, ofwel Platform Trust Technologies. Check dus eerst je BIOS van je moederbord of je dit al kunt inschakelen.

Zelf toevoegen

Is dit niet het geval en je hebt een redelijk recent moederbord, dan heeft deze vaak een aansluiting om een TPM 2.0 module toe te voegen. Het probleem is echter dat veel van deze modules niet meer leverbaar zijn of tegen erg hoge prijzen worden verkocht. Als je echter wat verder zoekt, dan kun je op AliExpress goede aanbiedingen vinden van rond de Euro 20,=. Let er vooral op hoeveel pins aansluiting je hebt en of de signalen overeen komen met je moederbord. De aansluitingen van elke pin voor TPM 2.0 staan als het goed is in je handleiding van je moederbord.
Bij bovengenoemde AliExpress winkel vind je diverse types (12, 14, 18 en 20 pins voor diverse merken moederborden) en kun je de pin aansluitingen ook controleren.Ik heb een 20-pin TPM 2.0 besteld voor mijn extra experimenteer PC met een Asus H81I Gamer moederbord.