De ReadyNAS Ultra is de opvolger van de ReadyNAS NVX. Wat kun je allemaal precies met dit apparaat en welke voordelen biedt het.

Vandaag heeft de ReadyNAS NVX er een broertje bijgekregen. Dit is de ReadyNAS Ultra 4 geworden. Uiterlijk lijken deze 2 NAS systemen erg op elkaar. Het enigste verschil aan de buitenkant is het feit dat de NVX zwart is terwijl de Ultra in een donkergrijs/antraciet jasje is gegoten.

Aan de binnenkant heeft de Ultra 4 echter snellere hardware dan de NVX. Zo heeft de Ultra 4 een 1.66 GHz Atom D410 (single core) processor. Qua doorvoersnelheden zit het wel goed met de ReadyNAS Ultra Series. Hieronder zie je een aantal resultaten van Read en Write operaties.
De resultaten zijn in MB dus je ziet dat je hiermee echt gebruik maakt van de Gigabit Netwerk poorten (waarvan er overigens 2 van zijn ingebouwd). Wat je met de ReadyNAS Ultra nu precies kunt valt te lezen in de ‘Definitive Guide to the ReadyNAS Ultra Series’.

Ik heb weer gekozen voor de ReadyNAS omdat ik met mijn huidige 2 ReadyNAS systemen uiterst tevreden ben. Zo zijn er regelmatig firmware updates, is er een ontzettend actief forum waar je allerlei informatie kunt vinden en wordt er door de Community ook allerlei plugins uitgebracht die de functionaliteit van je NAS nog verder vergroten.
Er was op dit moment een zeer goede aanbieding bij Informatique die ik gewoon niet kon laten schieten. De ReadyNAS Ultra komt aan in een grote doos:

Hierin kun je de volgende zaken allemaal vinden:
Nu moet de ReadyNAS natuurlijk ook nog gevoed worden met harddisks. Tegenwoordig kost een 2 TB versie niet zo heel duur meer. Wel is het zaak bij de ReadyNAS dat je goed kijkt of je harddisk wel ondersteund wordt door het systeem. Dat kun je vinden op de officiële ‘Device Compatiblity List’. Hierop staat dat de Samsung Spinpoint F4 HD204UI 2 TB officiëel wordt ondersteund. Ik heb er hiervan dan ook meteen 4 aangeschaft.
Het installeren en configuren van de ReadyNAS is niet zo heel moeilijk en hetzelfde als met mijn voorgaande ReadyNAS systemen. Je moet er eerst voor zorgen dat er tenminste 1 harddisk is aangesloten. Bij de installatie moet je er verder opletten dat je deze niet allemaal tegelijkertijd aansluit, maar 1 voor 1 toevoegt. De harddisk moet je in een harddisk-cage plaatsen die je dan in de ReadyNAS kunt schuiven (dit kan hotswappeble, dus zelfs als deze al aanstaat).
Zorg er verder voor dat je de software RAIDar hebt geïnstalleerd op je PC. Zet nu je ReadyNAS aan en start de RAIDar applicatie op je PC. De nieuwe ReadyNAS zal nu automatisch gevonden worden.
Kies nu de nieuwe ReadyNAS in RAIDar en druk op de knop [Installeren]. Vervolgens moet je antwoorden wat voor RAID mode je wilt. Ik raad aan om hier voor X-RAID2 te kiezen. Het voordeel van deze (ReadyNAS unieke) RAID mode is het feit dat je gewoon in een operationele RAID willekeurige harddisks kunt toevoegen. Je hoeft dus niet zoals met andere RAID modes eerst al je data te backuppen, je RAID opnieuw te bouwen en de data weer terug te zetten. Verder kun je een mix van harddisks met verschillende groottes hebben. Zie ook deze link waar een en ander wordt uitgelegd.

Hierna worden je harddisk getest en geïnitialiseerd voor gebruik. Helaas kan dit (afhankelijk van de grootte van je harddisk) wel wat lang duren. Dit moet je dan voor al je harddisks (dus 1 voor 1) doen.

Op de ReadyNAS draait de RAIDiator firmware die je m.b.v. een browser kunt bereiken.

Het instellen gaat hierbij erg eenvoudig. Het knappe van de ReadyNAS is het feit dat de RAIDiator software hetzelfde is voor alle verschillende modellen van de ReadyNAS. Zelfs mijn 6 jaar oude ReadyNAS X6 heeft dezelfde instellingen. Verder wordt mijn ‘oude’ ReadyNAX X6 nog steeds ondersteund met nieuwe firmwares die gratis zijn te downloaden. Dit geeft extra vertrouwen in de ReadyNAS lijn.