Power over Ethernet, oftewel PoE, is een technologie waarbij één netwerkkabel (UTP-kabel) zowel stroom als data levert. Dankzij deze technologie kunnen onder andere IP-camera’s, WiFi access points en VoIP-toestellen gevoed worden via een PoE-switch of een PoE-injector.

Hoe werkt PoE?

Een netwerkkabel bevat acht aders, waarvan er vier worden gebruikt bij een standaard internetaansluiting. PoE-technologie benut de overige vier aders om stroom mee te leveren. Daarbij wordt een specifiek protocol toegepast om te detecteren of er een PoE-toestel is aangesloten en welk vermogen benodigd is. Pas daarna wordt via de kabel de juiste elektrische spanning aangeboden. Bij standaard PoE is de afstand van de Ethernetkabel beperkt tot 100 meter voor data- en voedingsoverdracht, zowel voor IEEE 802.3af (PoE) als voor 802.3at (PoE+).

Wat zijn de voordelen van Power over Ethernet?

Het voordeel van Power over Ethernet is dat PoE-ondersteunende apparaten zowel stroom als data ontvangen via één netwerkkabel. Er is geen losse voedingsadapter nodig om het apparaat te voeden, waardoor het eenvoudiger is om deze netjes en op grotere afstand van een stopcontact te plaatsen. Zo gaan bijvoorbeeld de plaatsing van nieuwe access points en IP camera’s makkelijker en sneller.

Verschillende PoE-standaarden

De originele PoE-technologie is bekend onder de naam 802.3af. Deze PoE-standaard levert een vermogen van maximaal 15,4 Watt per ethernetpoort. Later is hier 802.3at bij gekomen, wat ook wel PoE+ wordt genoemd. Deze standaard biedt maximaal 30 Watt per ethernetpoort. PoE+ (802.3at) is backwards compatible, wat betekent dat een 802.3at PoE-switch of PoE-injector zonder problemen 802.3af apparatuur kan voeden.

Unifi

Ik zelf maak gebruik van de Unifi Lite 8 PoE en Unifi Switch Lite 16 PoE om een aantal POE devices in mijn netwerk van stroom te voorzien.


Je kunt ook heel handig een PoE device met de Unifi Controller software restarten door naar het poort overzicht te gaan en dan ‘Restart’ te kiezen’.


Raspberry Pi

Voor mijn Raspberry Pi’s in mijn netwerk heb ik splitters aangeschaft voor micro USB en USB-C


Dit werkt goed en eenvoudig en je weet zeker dat er genoeg Watt wordt aangeboden aan je Raspberry Pi.

Conclusie

Als ik een device met PoE kan voeden dan gaat hier mijn voorkeur naar uit. Het scheelt je een aparte 220V aansluiting en maakt je bekabeling een stuk overzichtelijker.