Iedereen kent wel Dropbox waarbij je je files in de Cloud kunt opslaan en vanaf ieder denkbaar device kunt benaderen en synchroniseren. Het nadeel van Dropbox is dat je een beperkte ruimte hebt om je data op te slaan. Je kunt weliswaar met allerlei ’trucs’ gratis aan meer ruimte komen of je kunt besluiten om ruimte te kopen. Het blijft echter altijd meten en het zou handiger zijn als je zelf kunt bepalen hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt.

Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is om zelf een Cloud Service op te zetten. Je beheert zelf de gebruikers van je Cloud Service en bepaalt hoeveel ruimte ze ter beschikking krijgen. Dit is allemaal heel eenvoudig mogelijk met de gratis ownCloud software. Er zijn hiervoor Desktop Sync Clients beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Verder zijn er mobiele Applicaties beschikbaar voor IOS en Android.

Als eerste moet je een ownCloud Server opzetten. Voor Linux Debian Wheezy moet je hiervoor de volgende stappen volgen:

Voeg de volgende regels toe aan je ‘etc/apt/sources.list’ file

# Owncloud
deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/Debian_7.0/ /

Haal de repo key hiervoor op

wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/Debian_7.0/Release.key
apt-key add - < Release.key
rm Release.key

Voer een update uit van je repo:

apt-get update

Installeer ownCloud:

apt-get install owncloud

Zorg ervoor dat je Apache rewrite module enabled is:

a2enmod rewrite

Log nu in op je Owncloud server door naar de URL te gaan:

http://ip-adres/owncloud

Je moet nu een Admin account creëren. Klap vervolgens het ‘Advanced’ veld uit en configureer je database

Database User     : root
Database Password : <wachtwoord van MySQL root user>
Database Name     : owncloud
Database host     : localhost

Hierna ben je in principe klaar. Je kunt nu de gebruikers toevoegen die je access wil geven tot je eigen Cloud.

Verder is wellicht handig om de directory die gebruikt wordt om je data op te slaan te veranderen. Standaard staat deze nl. op je webserver lokatie ingesteld. Dit kan gedaan aangepast worden in de file ‘/var/www/owncloud/config.php’.

De eerste toepassing die ik gebruik voor mijn eigen Cloud Server is het automatisch backuppen van alle foto’s op de diverse IOS apparaten in huis. Een erg mooie applicatie hiervoor is CameraSync.

Je kunt hiermee naar diverse bestemmingen synchroniseren.
Kies in CameraSync voor WebDAV daar in OwnSync hiervoor standaard ondersteuning aanwezig is. Gebruik hiervoor de volgende URL:

http:///owncloud/remote.php/webdav/

Hoe je CameraSync moet instellen wijst zichzelf uit. Dit is echt een erg mooie applicatie die zijn geld dubbel en dwars waard is. Je kunt nu voortaan in CameraSync met 1 druk op de knop al je nieuwe foto’s automatisch synchroniseren. Ideaal!

Weer een taak geautomatiseerd die ik in het verleden handmatig moest onderhouden. Het leven wordt steeds gemakkelijker zo.