Ik krijg vaak de vraag hoe je zelf netwerkkabel kan aanleggen met netwerk connectors. In principe is dat heel gemakkelijk en stelt dit niet zoveel voor als je het goede gereedschap en materiaal hebt.

Materiaal

Ik maak zelf gebruik van een Zoerax RJ45 Crimp Tool om netwerk connectors aan een netwerk kabel te knijpen.
Verder gebruik ik Zoerax Cat6a/Cat6/Cat5e RJ45 Modulaire Network Connectors.Netwerk kabel ligt een beetje aan wat ik nodig heb. Zo heb ik de laatste keer deze netwerkkabel gebruikt. Over het algemeen gebruik je stugge kabels voor wanddozen, patch panelen of LSA strips en punch je deze met een LSA punch tool. In dit artikel vertel ik echter hoe je netwerk connectors verbind. Hiervoor gebruik je over het algemeen soepele kabel, maar met de juiste netwerk kabel en connectors gaat dit met stugge kabel ook goed.

Netwerk connector krimpen

Om een netwerk connector te verbinden met je kabel moet je als eerste ongeveer 5 cm. van de buitenkabel afstrippen.
Hierna moet je de kabel ‘ontrafelen’ en recht trekken.Nu is het zaak om de aders op de juiste volgorde te leggen. Ik gebruik altijd de T-568B volgorde.Voer de ontrafelde kabel in de juiste volgorde in je netwerk connector en trek deze zover mogelijk door. Het clipje van de connector moet van je afwijzen.Je kunt nu de Netwerk krimp tool gebruik om de connector vast te zetten en de uitstekende draden af te strippen.


Testen kabel

Er zijn zeer veel eenvoudige netwerkkabel testers en voor simpele doeleinden hoeven deze echt niet duur te zijn. Zo is de volgende netwerkkabel tester goed genoeg om te kijken of je je netwerk connectors goed hebt aangesloten.Conclusie

Zelf netwerk kabel aanleggen is niet moeilijk en hoeft niet veel te kosten. Naast het verbinden van netwerk connectors zoals uitgelegd in dit artikel, kun je ook netwerk kabel direct op wanddozen, patch panelen of LSA strips aansluiten. Ook dit is niet moeilijk en wijst zichzelf uit.