Als je veel met MKV files bezig bent dan zijn de tools in MKVToolNix onmisbaar. Je kunt hiermee handig overbodige informatie uit MKV files verwijderen en specifieke data uit een MKV extraheren om deze apart op te slaan. Maar je kunt er nog veel meer mee. De software is voor vele platformen beschikbaar en gratis.

mkvToolNix

Deze tool gebruik ik voornamelijk om overbodige informatie (b.v. geluidssporen van andere talen, ondertitelingen, etc.) uit MKV files te verwijderen.
Je kunt er echter nog veel meer mee zoals bijvoorbeeld de hoofdstuk-indeling van je MKV file aanpassen.

gMKVExtractGUI

Naast mkvToolNix heb ik ook gMKVExtractGUI geïnstalleerd. Dit is een handige user-interface om bepaalde informatie (b.v. ondertitels) uit een MKV file te halen.
Zie ook dit thread met meer informatie over gMKVExtractGUI

Conclusie

Ik gebruik maar een heel klein gedeelte van de functionaliteit van MKVToolNix. Je kunt nog zoveel meer met deze software. Ik kan met niet herinneren hoe lang ik deze software al gebruik, maar weet wel dat deze altijd erg goed wordt onderhouden met regelmatige updates. Verder werkt de software fijn en betrouwbaar. Als jij ook nog nuttige tools weet voor MKV files dan hoor ik die graag van jou in de reacties.