Al heel lang staat Brisket op onze bucket lijst voor de BBQ. We hadden nu eindelijk een stuk Brisket van 3.5 kg. bij de Makro gehaald en wilden dit eens gaan proberen met een low-and-slow sessie op de Big Green Egg.

Brisket komt van de borst van een rund.
Aangezien runderen geen sleutelbeenderen hebben zoals wij, rust er ontzettend veel gewicht en kracht op dit gedeelte van het beest. Hierdoor bevat het vlees relatief veel pezen en collageen, wat het vrij taai kan maken. Het kan een vrij lastig stuk vlees zijn om goed te bereiden, daar het snel te droog en/of taai wordt.

Op zoek naar een recept kwam ik bij mijn favoriete BBQ site uit en heb het volgende recept ongeveer gevolgd.

Eerst hebben we een rub gemaakt voor de Brisket met de volgende ingrediënten:

  • 2 eetlepels ruwe rietsuiker
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels worcestershire sauce
  • 1½ eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels cayennepeper

Hiermee hebben we de Brisket ingesmeerd en een nacht in de koelkast gezet.
De volgende morgen heb ik heel vroeg (5:30 uur) de BGE aangestoken voor een indirecte sessie met een temperatuur van 105 Graden. Ik heb hierbij tevens wat eikenhouten snippers toegevoegd die ik eerst een nacht heb laten weken in water. Voordat de Brisket op de BGE ging hebben we deze nog ingespoten met runderbouillon om te voorkomen dat de Brisket te droog zou worden.Na 3 uur kwam de Brisket in de “zone” bij ongeveer 70-71 graden. Dit heeft hij nog 5 uur volgehouden voordat temperatuur iets wat ging stijgen. We hebben toen de Brisket van de BGE gehaald.Hierna hebben we de Brisket in dubbellaags aluminiumfolie verpakt en er een kopje cola bijgedaan voordat we de Brisket weer terug op de BGE hebben gelegd. Hier heeft hij toen nog 2½ uur opgelegen todat de kern temperatuur van 91 graden werd bereikt. Tenslotte hebben we de Brisket van de BGE gehaald en nog 1 uur laten rusten voordat we deze uit de aluminiumfolie hebben gehaald. Dit betekent dat we in totaal zo’n 10½ uur bezig zijn geweest.We hebben de Brisket geserveerd bij een eigengemaakte aardappel salade en de smaak was van de Brisket was erg goed. Mals en sappig en een hele specifieke heerlijke BBQ smaak.