Een goede backup strategie is essentieel. Helaas beginnen mensen hier vaak pas aan als het al te laat is. Vandaag wat tips waar je aan moet denken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een goed uitgedachte backup strategie op te zetten.

Een veel gemaakte fout is de gedachte dat een RAID configuratie van een NAS gelijk staat aan een backup. Dit is dus een absoluut foute gedachte. RAID beschermt je alleen tegen hardware fouten van je harde schijf. Bovendien is het nog afhankelijk van je RAID configuratie hoeveel harde schijven er tegelijk mogen uitvallen zonder gegevensverlies. Tevens beschermt een RAID configuratie je niet tegen het per ongeluk deleten van data of een virus uitbraak op je computer.

Een ander groot gemaakte fout is om de backup in hetzelfde huis te leggen als waar je computer staat. In het geval van brand ben je dan alsnog alles kwijt! Je moet dus de backup leggen op een andere fysieke plek dan je eigen huis. Dit kan bijvoorbeeld bij je ouders zijn of op het werk. Een andere mogelijkheid zijn de zogenaamde Cloud Services, maar die kunnen erg duur worden als je meer ruimte nodig hebt dan standaard gratis wordt aangeboden. Voor Cloud Services lees ik goede verhalen over Crashplan, maar heb hiermee zelf geen ervaring.

Je moet jezelf dus afvragen hoeveel een backup je waard is. Stel je hierbij voor dat morgen opeens al je gegevens kwijt zijn, wat betekent dit dan voor je? Ik zou dus nooit mijn documenten, digitale fotos’ en MP3 collectie (ik heb destijds al mijn audio CD’s omgezet naar MP3 en de deur uitgedaan) willen kwijt raken.

Ik heb daarom voor mezelf de volgende backup strategie uitgedacht:

  1. Elke zaterdag nacht worden mijn belangrijkste gegevens van mijn Zelfbouw NAS via RSync naar mijn oude ReadyNAS systemen gestuurd. Hierdoor heb ik thuis altijd een backup van mijn laatste gegevens meteen beschikbaar.
  2. Twee keer per jaar maak ik een backup van mijn belangrijkste gegevens en zet deze op externe harddisks. Deze leg ik dan bij mijn ouders weg die 450 meter verder op wonen.

Eventueel zou je voor optie 1 ook de NAS systemen bij iemand anders kunnen wegzetten en via Internet RSyncen. Je hebt dan meteen strategie 1 en 2 gecombineerd. Gelukkig heb ik nog nooit de backup nodig gehad, maar vind het wel een fijne gedachte dat ik altijd iets achter de hand heb.